A L U M I N I J U M


A Broj
Naziv A L U M I N I J U M
Latinski naziv aluminium
     
Osobine    
Atomska masa 26,981538
Agregatno stanje čvrsto
Temperatura topljenja 660,32 °C
Temperatura ključanja 2519 °C
Boja srebrnobela
Informacije o otkriću    
Pronalazač Hans Oersted
1825
Danska

Hemijske osobine

Oksidacioni broj aluminijuma je +3, ali se vrlo retko može javiti i sa oksidacinim brojevima +1 i +2. Čist aluminijum na vazduhu polako se oksiduje, prekrivajući se slojem oksida Al2O3, koji štiti od korozije metal koji se nalazi ispod površine. Reaguje sa ključalom vodom istiskujući iz nje vodonik prelazeći u aluminijum-hidroksid. Aluminijum se lako rastvara u jakim bazama (kao na primer natrijum-hidroksid-NaOH ili kalijum-hidroksid KOH) istiskujući vodonik i prelazeći u 2Na[Al(OH)4] : 2Al + 2NaOH + 6H2O 2Na[Al(OH)4] + 3H2. Rastvara se u sonoj i u razblaženoj sumpornoj kiselini istiskujući vodonik, dok reakcija sa koncentrovanom sumpornom i razblaženom azotnom kiselinom teče drugačije - izdvaja se sumpor(IV)oksid i amonijak. Koncentrovana azotna kiselina pasivizira aluminijum.

Primena

Zbog njegovih osobina, kao što su mala gustina i velika otpornost na koroziju, legure aluminijuma sa bakrom i molibdenom zvane duraluminijum našle su mnoge primene i koriste se za proizvodnju široke grupe produkata - od konzervi do delova za kosmičke brodove. Čist, kristalan aluminijum je krh i lomljiv.

Jedinjenja

Najvažnija jedinjenja aluminijuma su amfoteran aluminijum oksid, i amfoteran aluminijum hidroksid. Aluminijum takođe gradi aluminijumsko-litijumski hidrid LiAlH4 koji se često koristi u organskoj hemiji. Veliki industrijski značaj imaju aluminosilikati, a posebno MAO (metalni aluminosilikat). Glina i ilovača koje se koriste u produkciji keramike su složene mešavine aluminijuma i K[AlSi3O8] ili aluminijuma i Na[AlSi3O8]. Najvažnija ruda aluminijuma je boksit iz koje se on uglavnom i dobija

Biološki značaj

Aluminijum nema nikakvog biološkog značaja, mada su neki ljudi alergični na taj metal.

Коментари

Популарни постови са овог блога

H L O R

B E R I L I J U M

F L U O R