B O R


A Broj
Naziv   B O R
Latinski naziv borum
     
Osobine    
Atomska masa 10,811
Agregatno stanje čvrsto
Temperatura topljenja 2076 °C
Temperatura ključanja 3927 °C
Boja blistavo crna
Informacije o otkriću    
Pronalazač Humphrey Davy
1828
Engleska/Francuska
Zastupljenost    

Zastupljenost u gornjim slojevima Zemlje iznosi 0,0009 %. Najznačajnija ruda bora je: Na2B4O7 10H2O.

Bogatim izvorom bora u ishrani je i povrće i voće (među voćem bora najviše ima u orasima).

Jedinjenja    

Jedinjenja bora su : NaBH4, borna kiselina, bor(III) oksid(B2O3), bor(III)hidroksid(B(OH)3). Poznata jedinjenja bora su i borati. Borati se iskopavaju iz isparavajućih ležišta kod jezera Sirles u Kaliforniji i drugim mestima u pustinjama. Ukupna vrednost hemikalija proizvedenih iz jezera Sirles prelazi vrednost od 1 milijarde američkih dolara($).

Biološki značaj

   

Bor je neophodan za pravilan razvoj biljaka. Potpomaže transport organskih jedinjenja kroz biljku (najviše šećera), utiče na stvaranje elemenata za razmnožavanje kod biljaka.

Bor ima uticaj i na čovekov organizam, pre svega na skelet. Pretpostavlja se da je neophodan za ravnomerno raspoređivanje kalcijuma u organizmu. Zajedno sa kalcijumom, magnezijumom i vitaminom D reguliše metabolizam, rast i razvoj koštanog tkiva. Njegov nedostatak izaziva gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju.

Primena

   

Bor je bitan sastojak u proizvodnji stakla, keramike, glazura, poljoprivrednih hemikalija, omekšivača vode, u farmaciji.

Dobijanje

   

Bor se može dobiti iz boraksa i isparavanjem borata.

Коментари

Популарни постови са овог блога

H L O R

B E R I L I J U M

F L U O R