B O R
Naziv | B O R | |
Latinski naziv | borum | |
Osobine | ||
Atomska masa | 10,811 | |
Agregatno stanje | čvrsto | |
Temperatura topljenja | 2076 °C | |
Temperatura ključanja | 3927 °C | |
Boja | blistavo crna | |
Informacije o otkriću | ||
Pronalazač | Humphrey Davy | |
1828 | ||
Engleska/Francuska | ||
Zastupljenost | ||
Zastupljenost u gornjim slojevima Zemlje iznosi 0,0009 %. Najznačajnija ruda bora je: Na2B4O7 10H2O. |
||
Bogatim izvorom bora u ishrani je i povrće i voće (među voćem bora najviše ima u orasima). |
||
Jedinjenja | ||
Jedinjenja bora su : NaBH4, borna kiselina, bor(III) oksid(B2O3), bor(III)hidroksid(B(OH)3). Poznata jedinjenja bora su i borati. Borati se iskopavaju iz isparavajućih ležišta kod jezera Sirles u Kaliforniji i drugim mestima u pustinjama. Ukupna vrednost hemikalija proizvedenih iz jezera Sirles prelazi vrednost od 1 milijarde američkih dolara($). |
||
Biološki značaj |
||
Bor je neophodan za pravilan razvoj biljaka. Potpomaže transport organskih jedinjenja kroz biljku (najviše šećera), utiče na stvaranje elemenata za razmnožavanje kod biljaka. |
||
Bor ima uticaj i na čovekov organizam, pre svega na skelet. Pretpostavlja se da je neophodan za ravnomerno raspoređivanje kalcijuma u organizmu. Zajedno sa kalcijumom, magnezijumom i vitaminom D reguliše metabolizam, rast i razvoj koštanog tkiva. Njegov nedostatak izaziva gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju. |
||
Primena |
||
Bor je bitan sastojak u proizvodnji stakla, keramike, glazura, poljoprivrednih hemikalija, omekšivača vode, u farmaciji. |
||
Dobijanje |
||
Bor se može dobiti iz boraksa i isparavanjem borata. |
||
|
Коментари
Постави коментар